Dintre toate tipurile de scaune populare, cele cu spătar reprezintă forma originală și, în același timp, cea mai profund legată de formele tradiționale lucrate în lemn din țara noastră. Scaunele cu spătar sunt dovada unui filon tradițional puternic în confecționarea mobilierului țărănesc. Lemnul folosit la această categorie variază în funcție de preferințele clientului. Poate fi paltin, stejar, cireș, nuc.
Silueta reprezintă o varietate uimitoare de forme. Realizat aproape exclusiv din profile, fie că se decupează numai conturul, fie că se practică și anumite goluri în interiorul scândurii, caracteristica decorului rămâne contrastul între plin și gol. Partea de sus a spătarului este aproape întotdeauna rotunjită, având terminația în semicerc sau cerc. În continuare, până la scândura orizontală, reîntâlnim cadențe ritmate de forme decupate, realizate cu un simț artistic evoluat.
Pe lângă decupajul siluetei, un rol important îl joacă și formele realizate în plinul spătarului. Dacă în unele cazuri aceste decupări sunt evident funcționale, înlesnind ridicarea și transportarea, în altele, rolul lor este în primul rând decorativ, dacă nu magic. În majoritatea cazurilor modelul este simetric față de un ax central.
Județul Bihor păstrează ultimele scaune de acest tip în muzee, colectate din jurul satului Ferice și Beiuș.
Pentru a nu fi uitate aceste scaune speciale, am ales cele mai sugestive modele și le-am scris o poveste, pentru fiecare anotimp, stare sufletească sau amintire.
Proiectul e lansat în atelier.
Alege anotimpul preferat.
Părți de text din Mobilierul țărănesc românesc, Roswith Capesius.
Extinderea seriei Anotimpuri.
Calul : de pe covorul copilăriei
Trifoi cu patru foi : norocul, vara, entusiasmul vieții
Frunza de stejar : toamna, forța, înțelepciunea
Păpădia în fulgi: primăvara și cultura (simboulul Larousse, „je sème à tous vents”) ”
Dimensiuni: lungime șezut: 50cm, adâncime șezut: 42cm, înălțime șezut: 45cm, înălțime spătar: 58cm, greutate: 6-7kg