Alba Iulia este un important oraș cultural și istoric, aflat în continuă dezvoltare. Pentru ca viața în mediul public să fie atractivă, este nevoie de zone pentru relaxare, unde oamenii de toate vârstele se pot întâlni. Locuri care nu sunt comerciale și conectează persoane, indiferent de proveniență sau venit.
Cu cât fiecare persoană stă mai mult în spațiul public, cu atât viața orașului se aglomerează, iar în această direcție trebuie îmbogățite experiențele senzoriale.
Identificarea spațiilor verzi și crearea unei rețele care să le unească este o provocare. Unul din pașii făcuți în acest sens, este proiectul „Biblioteca urbană”, prin care se prezintă o oportunitate de petrecere a timpului liber în afara locuinței.
Cu ajutorul studiului efectuat de Jan Gehl asupra orașului Alba Iulia, am identificat câteva locații-cheie pentru amplasarea „căsuțelor cu cărți”, adevărate puncte atractive pentru locuitorii îndreptați spre artă și cultură. Calitatea estetică este oferită de un mix între design și detalii, materiale și perspectivă bună. Factorii precum zgomotul, poluarea sau vântul, sunt evitați, iar identitatea locului este accentuată.
Fiecare obiect stradal are un concept unic, personalizat.
Biblioteca funcționează ca un bun personal și în același timp public, fiind accesibilă tuturor. Oamenii interesați pot împrumuta cărți din bibliotecă, returnându-le sau chiar contribuind la îmbogățirea varietății de volume.
Proiect+Manoperă: ȘEZI, arh. Lucian Loiș, arh. Octavia Loiș, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia.
Fragmente citate din JAN GEHL, „ALBA IULIA, Către un oraș pentru oameni și cultură, Un scurt raport privind starea actuală”.
Proiect: ȘEZI
Lemn: frasin
Manoperă lemn: Arsan Dorel / Mariana Arsan / Șezi
Manoperă metal: Viva Metal
Montaj: Iulian și Nicu / Sezi
Partener: Municipiul Alba Iulia
Partener oficial: Transavia