Strugurii și vița de vie sunt simboluri ale belșugului și vieții, fertilității, transformării, binecuvântării și mântuirii.
”Cultura vitei de vie si producerea vinului pe teritoriu romanesc s-a practicat din timpuri stravechi. Arheologii sustin ca au fost
descoperite urme fosile de vita salbatica datand din mileniul opt i.d.H.. Uneltele antice folosite in viticultura expuse la muzeele cu
profil din tara atesta faptul ca in urma cu 2500 de ani se cultiva vita de vie si se producea vin in zona intracarpatica (Podisul
Transilvaniei), zona dunareana (Dobrogea si terasele Dunarii) si zona pericarpatica (Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana si
Maramures), care contine si localitatea Valea Calugareasca.
De-a lungul istoriei doar popoarele sedentare au cultivat vita de vie, vita devenind din acest punct de vedere simbolul statorniciei
unui neam.
Pentru taranul roman era o cinste sa fii proprietar de vie si sa-ti ingrijesti vita. Respectul fata de rodul viei se regaseste la nivelul
mentalitatii traditionale in nobila idee ca ceea ce creste din grau (paine) si ceea ce creste din vita (strugurele transformat in vin)
este dumnezeiesc deoarece ne da Cuminecatura.
Rodica Savelovici, muzeograf in cadrul Muzeului Crama 1777 din Valea Calugareasca (jud. Prahova), despre istoria si
simbolistica vinului la romani.